Ro og nærvær er vigtigt når du har en baby i maven. Det har du sikkert hørt om – men hvordan gør du?
Fra videnskaben ved vi at stress, angst og depressive tilstande, ikke er det bedste miljø for baby at gro i. Ligesom du kan mærke, at det ikke er godt for dig at være i.
At det sker kortvarigt, er uskadeligt – også for baby. Men befinder du dig i en kronisk tilstand af især stress, er det godt for jer begge at finde tilbage til mere ro.
Du oplever måske at du har mange tanker og bekymringer om hvordan det kommer til at gå. Om alt nu er som det skal være.
Det kan også være at du har mange signaler fra din krop, som du ikke ved hvordan du skal tolke. At det gør dig bekymret og giver dig mange tanker?
Du kan kun være nærværende med ét fokus ad gangen. Så når du har din opmærksomhed på tanker og bekymringer, går du fra dig selv og din baby.
Selvom det ikke altid føles sådan, så er det dig der suverænt bestemmer, hvad du retter din opmærksomhed imod og er nærværende med.
Prøv den her øvelse

Forestil dig at dine tanker og bekymringer svæver i balloner oppe over dit hoved. Du har sat dem derind og der bliver de, indtil du skal bruge dem. Du har selvfølgelig en snor i dem, så du har styr på dem. Det handler nemlig ikke om at de skal svæve væk. De er der i ballonerne, uden at du gør noget med dem.
Flyt så din opmærksom til din baby i maven.
Vær nysgerrig, mærk baby, læg hånden på maven, snak med baby, syng for baby. Forestil dig hvad baby laver derinde? Sover den, har den hikke, slår den koldbøtter, sutter den på tommelfinger?
Måske fornemmer du din babys temperament og hvordan baby reagerer på det, du gør. Du begynder måske at genkende et mønster (når baby er mere end 28-30 uger gammel)? Hvad fornemmer du om baby, hvad er det for et lille menneske?
Til dig der har født
– kan du fokusere på dit barn eller noget andet omkring dig. Lad din opmærksomhed hvile på dit barn, leg og vær tilstede og slip alt andet. Små børn er mestre i nærvær – lad dig inspirere.
Du kan også hvile din opmærksomhed på lyden af en fugl der kvidrer udenfor vinduet, uden at lade dig distrahere af andre lyde. På radiatorens stille banken, den knitrende ild i brændeovnen. Bladene der knaser under støvlerne i skoven.
Fokuser på et smukt billede, find detaljerne. Hav fokus på dit arbejde, madlavningen eller dine bevægelser. Det vigtigste er, at det du gør, er med din fulde opmærksomhed.
Bekymringerne svæver stadig i ballonerne – og de er der af en grund. Derfor skal du tage dig af dem. Dog ikke dag og nat eller opslugt af det i timevis.
Tag dig af bekymringerne
Du må slå dig løs med bekymringerne i et afgrænset tidsrum, din grubletid, som er max ½ time dagligt. I det tidsrum må du bekymre dig, snakke om det og tage dig af det, alt det du vil.

Sæt tid af til det på et bestemt tidspunkt. Fortæl din partner at du har grubletid. Kig i ballonerne. Har du brug for at tale med nogen? Eller skal du være alene? Gå en tur? Skrive noget?
Resten af døgnet skal du lade det være. Gør det du gør!- med opmærksomhed. Gør det du kan lide og som giver dit liv værdi. Nyd det.
Når du opdager at du igen er opslugt af tanker og bekymringer der bare tager dig med, så put det op i ballonerne. Flyt så din opmærksomhed til baby i maven, det du er i gang med eller noget andet udenfor dig selv.
Beslut dig for det og øv dig. Det kræver lidt træning, hvis du er god til at bekymre dig.
På denne måde får du taget hånd om det væsentlige og du vil efterhånden opleve lettelse og overskud til de mennesker og aktiviteter du holder af, resten af døgnet.
Du vil opleve at det gør dig godt med denne egenomsorg; at du tager dine bekymringer alvorligt, uden at du drukner i dem. Du vil opleve mere nærvær – med dig selv og din baby. Du lærer din baby at kende allerede i maven og det styrker jeres tilknytning.
Det lyder så pære let
Indrømmet, måske tænker du “det kan hun da sagtens sige, men det virker altså ikke for mig!”.
For nogle er den her metode vejen frem og vil mindske angst, stress eller depressive symptomer betragteligt. For andre er det ikke helt så ligetil.
Måske har du brug for en hånd i ryggen til at få metoden integreret. Måske er der noget der fylder så meget at det skal bearbejdes. Min erfaring er at nogle ting har brug for mere bearbejdning før det giver ro, fx:

- Hvis du tidligere har haft et dårligt eller traumatisk fødselsforløb og skal føde igen. Du kan læse mere her.
- Hvis du har haft en traumatisk fødselsoplevelse, der bliver ved at fylde i dig.
- Hvis du har en efterfødselsreaktion.
- Hvis du oplever at det er svært for dig at være den mor du ønsker. Du kan læse mere her.
Jeg håber at denne øvelse kan inspirere dig. Brug den og øv dig, så kommer det stille og roligt.
De bedste hilsner Nina
Jeg giver dig en hånd i ryggen, så du kan slippe bekymringerne.
Kender du det, at tingene har det med at vokse sig meget store, når man går alene med det? Min erfaring er, at der ofte ikke skal så meget til, for at se tingene i et andet lys.
Derfor vil jeg gerne hjælpe dig med at afklare, hvad der skal til for at du finder din styrke i din situation.
Jeg har blokeret et antal tider á 20 min, til en gratis afklarende samtale (online).
Skal en af dem være din?